Snöbollseffekten

Ett litet svek i ett dataspel tränger sig emellan två mellanstadiebästisar. Och parallellt med det smyger större lögner in i deras liv: hans föräldrars skilsmässa, och deras lärare som inte står för att hon råkat sprida fake news i klassrummet. Så när det ska utredas vem det var som pangade en bilruta så är det inte så givet att stå för vad man gör. Är det inte enklast att ljuga, när alla andra verkar göra det?

En pjäs ur barnets perspektiv

Snöbollseffekten är en nyskriven pjäs av Anders Duus baserad på verkliga berättelser från barn i mellanstadieåldern. Intervjuerna gjordes hösten 2021 av journalisten Ylva Mårtens som bad barnen prata om sanning och lögner. Resultatet blev denna täta berättelse om småljug, fake news och splittrad vänskap.

Ylva Mårtens

Ylva Mårtens är journalisten med barnets perspektiv i fokus. Under sin långa karriär har hon bl.a hunnit producera och leda flera radioprogram där barn och unga fått komma till tals om sina liv och villkor, för att makthavare och lyssnare ska lära sig att även unga har rätt att komma till tals. 

2021 fick Ylva Mårtens Salikonstipendiet, som tilldelas person eller organisation i Sverige som genom sin skapande gärning för barn och unga arbetar i Astrid Lindgrens anda.

Anders Duus

Anders Duus är en prisbelönt dramatiker och dramaturg utbildad på Dramatiska Institutet i Stockholm. Under sitt yrkesverksamma liv har han skrivit pjäser för bl.a. Dramaten, Stockholms Stadsteater, Riksteatern och nu Lule Stassteater!

Speltider

Premiär 13 oktober 2023.

SPELPERIOD: vecka 42-43 + vecka 45

vecka 3 – 9 under 2024

För bokning och mer info
sanne@lulestassteater.se

Lokalkrav och teknisk specifikation

SPELTID: Ca 50 min
PUBLIKANTAL: 60 pers
TEKNISK SPEC
Mått: 10×7 m golvyta & 5 m i takhöjd
Mörkläggning: Ja.
Bygge: 3 timmar. Riv 2 tim.
El: 16A + 10A 230 V
Bärhjälp: 2 pers
Stolar ska finnas på plats.
Ensemblen består av tre personer och en tekniker.