JULKALENDER 2020

Kära publik,

Under flera månader har vi planerat och ställt om in i det sista för att kunna spela Julkalendern för 26:e året i rad. I år, på grund av pandemin och ombyggnationen i Stadsparken, var planen att istället åka ut på turné till barnen på Luleå Kommuns förskolor.

Luleå Kommun har nu, i och med de nya restriktionerna och rådande situation, tagit ett beslut om att Julkalendern tyvärr inte kan komma till barnen som planerat under december månad.

Det är med stor sorg vi måste meddela att årets Julkalender därmed blir inställd och hänvisar till kommunens pressmeddelande.

”Luleå kommuns äldsta förskolebarn har en tradition att årligen delta i Lule Stassteaters julkalender. I år det inte möjligt på grund av den rådande pandemin.

– Det här är såklart tråkigt, men ska vi följa de skärpta allmänna råden så ser vi inte att vi kan organisera detta under dessa förhållanden, säger Annica Backman, verksamhetschef i förskolan.

Vanligtvis har teatern spelats upp i stadsparken i centrala Luleå och förskolebarnen och deras personal har tagit bussen in till föreställningen. I år var det inte möjligt på grund av pandemin och avrådan att åka kollektivtrafik. Det pågår också ombyggnationer i stadsparken, vilket gjorde att en ny plats planerades.

Istället var planen att julkalendern skulle besöka några av de större förskolorna där även andra förskolor skulle ges möjlighet att se den. Men de skärpta allmänna råden som införts i Norrbotten sätter käppar i hjulet för föreställningen även fast tanken var att spela utomhus.

– Det är dels rekommendationerna om hur många som kan samlas på samma plats, dels rekommendationen att avstå från föreställningar och sammankomster som innebär att distans och smittspridning inte kan säkerställas, säger Annica Backman.

Många förskolor har i dagsläget också en bekymmersam personalsituation på grund av hög sjukfrånvaro.

– Vi har inte de personella förutsättningarna att organisera detta under rådande förhållanden. Vi försöker också så långt det är möjligt att inte blanda barn och personal från olika förskolor för att undvika att bidra till smittspridning, vi får se fram emot nästa års julkalender istället, säger verksamhetschef Annica Backman.”

Tomten överlever alla pandemier och hälsar att han längtar efter alla barn, stora som små. Nästa år ses vi igen, tills dess håll avstånd och ta hand om varandra.

Film: Jakob Nilsson

Film: Silverview

Julkalendern i Stadsparken

Barnvagnsparkering

Din barnvagn kan du parkera utanför spelplats pga säkerhetsrisk vid ingångarna på båda sidor. Barnvagnsparkeringen är obevakad och utan låsmöjligheter.

Tillgänglighet

Meddela gärna Lule Stassteater i förväg om du kommer med rullstol. Vi nås på mobil 070 558 79 21

Foto: Daniel Holmgren

Foto: Per Åström