Gillar du porr?

När två skådespelare möts i ett väntrum till en pjäs om porr börjar dom prata. Hur gör man en pjäs om porr för högstadiet? När deras erfarenheter skiljer sig startar en diskussion som vänder och vrider på ämnet. Alla har någon relation till porr; vare sig den är bra, dålig eller svårhanterlig. Men hur pratar man om det?

Spelperiod

16 nov-14 dec

Turnéplan

16-18 nov – Luleå

21-25 nov – Haparanda

28-29 nov – Luleå

1-2 dec – Piteå

7-8 dec – Pajala

9 dec – Korpilombolo

För bokning kontakta: elin@lulestassteater.se

Mediabevakning

Resensioner

Medverkande

Manus: Klas Abrahamsson (Colombine Teaterförlag)
Regi: Astrid Tägt
Skådespelare: Annika Forslund Rimbléus och Albin Grenholm
Producent: Elin Kristiansen
Produktionsassistent: Malin Falk

Gillar du porr? – En pjäs för ungdomar i högstadiet

Föreställningen ’Gillar du porr?’ är en diskussionspjäs om porr.

Att ungdomar kommer i kontakt med porr i tidig ålder är ingen hemlighet. Med dagens lättillgänglighet via internet i mobiler, paddor och datorer startar konsumtionen tidigt, om det så är i mindre eller större grad. Kanske tittar man ensam i sitt rum eller med en kompis som ett skämt. Att porren blir en första introduktion till sex och sexualitet blir problematiskt då allt som görs i porr är fejk och inte gjort i undervisningssyfte. Men hur tar man upp detta med ungdomarna utan att skämma ut, döma eller förnedra dom?

I föreställningen ’Gillar du porr?’ möts två skådespelare i ett väntrum till ett projekt med samma namn. Deras olika syn på porrkonsumtion och porrindustrin blir grunden för en ca en timma lång diskussion. Hennes åsikt är att porr är bra, att den är till för att upphetsa och bejaka sex och sexualitet. Hon håller med om att det finns dålig porr men förespråkar porr som ger kvinnor makt och där kvinnors sexualitet drivs av lust och inte endast barnafödande. Han, däremot, är starkt emot porr. Porr var hans första introduktion till sex och många av hans relationer har blivit lidande på grund av det. Att sex blir något mekaniskt och prestationskrävande ser han som mycket negativt och han anser att porr även är kvinnoförnedrande. Det blir ett stångande i åsikter men även ett inlyssnande, en förståelse för att olika erfarenheter påverkar en.

Föreställningen svarar inte på frågan om porr är bra eller dåligt utan lämnar tittaren med ett underlag för vidare diskussion. Vi hoppas att vuxna och unga kan mötas i ett samtal med pjäsen som bollplank. Vågar man prata om porr kan man tillsammans hjälpas åt att nysta ut vad porr faktiskt är och hur det påverkar konsumenten.

Elin Kristiansen
Producent
Lule Stassteater, 18 april 2022